Usluga:

Activity Based Costing

Snažan kontrolerski alat za precizno upravljanje troškovima

Activity Based Costing pravi je kontrolerski alat koji je razvijen krajem 20. stoljeća, ali upravo sada prolazi pravu renesansu. Marže su sve manje, globalna konkurencija sve veća, kriza je često spominjana riječ, rast više nije tako strelovit kao ranijih desetljeća. Potrebno je naći svaku skrivenu rezervu, svaki kutak gdje se troši previše.

Model raspoređivanja troškova na bazi aktivnosti odnosno procesa jednako je koristan u privatnom i u javnom sektoru

Activity Based Costing se zasniva na konceptu raspoređivanja troškova na bazi aktivnosti koje ih zapravo i stvaraju. Time se omogućuje da se troškovi analiziraju do detalja.
Uvjet je utvrditi što su cost-driveri (ono što inicira trošak) i što je od potrošenog zaista bilo potrebno. Tako je upravo ABC metoda kao stvorena za aktivnosti koje nisu direktno povezane sa konkretnim rezultatima kao što je prihod.
Na primjer, javni sektor pun je usluga koje su stvorene od aktivnosti, a svaka aktivnost može biti vremenski mjerena i dokumentom potvrđena (da je odrađena). Naravno, i u privatnom sektoru nalazimo takve aktivnosti, pogotovo u servisnim službama. I ne samo to. ABC metoda omogućuje da se definiraju standardi izvedbe – odnosno vrijeme potrebno za standardno izvođenje neke aktivnosti čime se otvara mogućnost uspoređivanja ostvarenog i mogućeg.

Danas se ABC metoda primjenjuje u nabavi, skladištu, transportu, ali i računovodstvu, kontrolingu, IT i svim ostalim službama podrške koje su u najvećoj mjeri satkane od fiksnih troškova.

ABC metoda u službi kontrolinga

Za učinkovito i efikasno upravljanje troškovima potrebno je temeljito znanje i razumijevanje svih aktivnosti i procesa korištenih u poslovanju. Najvažnije je dobro poznavanje cost-drivera, jer zbog njih troškovi i nastaju. Poduzeća imaju višestruke pokretače troškova, od kojih su mnogi zasnovani na transakcijama, a ne na količinama.
Ulaskom u Activity Based Costing poduzeće mijenja fokus od orijentacije na funkciju prema orijentaciji na proces – kako bi se učinkovito i djelotvorno zadovoljile promjenjive potrebe i želje korisnika, ali i stvorile preciznije i smislenije informacije za donošenje odluka.

Upoznajte svoje poduzeće iz dosad nepoznate perspektive – kroz Activity Based Costing. Obratite nam se već danas.

Pošaljite upit

Ispunite obrazac ili nas nazovite na +385 1 779 3619

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.