Suradnja sa Controller Institutom iz Beča

Suradnja sa Controller Institutom iz Beča

Opće je poznata stvar da je ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska je prihvatila i osnovna načela pravne stečevine vezane za slobodno tržišno natjecanje i strategiju „Europa 2020“ koja polazi od modernizirane javne uprave i cijelog javnog sektora kao javnog servisa za građane, privredu i investitore.

S jedne strane postoji obaveza Republike Hrvatske da modernizira javni sektor i to ne samo radi racionalizacije troškova, nego u prvom redu radi povećanja učinkovitosti te da učini poslovanje javnog sektora transparentnim i tržišno prihvatljivim. Sa druge strane je za očekivati da će EK pojačati svoj monitoring pri ostvarenju ovih ciljeva i obaveza.

Za povećanje učinkovitosti i transparentno poslovanje nisu dovoljne samo zakonske ili organizacijske promjene. Potreban je i održiv instrument upravljanja ciljevima i uslugama – odnosno kontroling. Cilj kontrolinga u javnom sektoru je utvrditi učinkovitost djelovanja na temelju specifičnih indikatora uspješnosti. Ovdje treba uzeti u obzir mnoge specifičnosti. Kontroleri moraju moderirati proces određivanja i formuliranja ciljeva sve do njihova operativnog izvršenja, koje tada treba pomno pratiti kroz specifičan sustav pokazatelja.

Sve ove činjenice bile su više nego dovoljne da se u velikoj mjeri posvetimo razvoju koncepta edukacije i implementacije kontrolinga u javni sektor. S obzirom da su mnoge zemlje članice EU već prošle fazu uvođenja kontrolinga u javnu upravu, posve je prirodno da koristimo njihova znanja i iskustva. Upravo iz tog razloga, partnerska poduzeća Kontroling Kognosko  pokrenuo je suradnju sa Controller Institutom iz Beča i prema njihovoj metodologiji i programu, na hrvatskom jeziku kreirali

sveobuhvatnu edukaciju za javni sektor:

“KONTROLING U JAVNOM SEKTORU”

 

Ova sjajna edukacija omogućuje razvoj kontrolerske doktrine u javnom sektoru, te pruža znanje i alate koji su za to područje neophodni. Pokazatelji su ovdje gotovo uvijek spoj kvantitativnih i kvalitativnih ocjena uspješnosti. Izrada prave kombinacije indikatora, te standardi izvedbe ključni su faktori uspjeha. Nakon toga slijedi drugi važan korak, a to je komunikacija o postignutim rezultatima sa svim nositeljima odgovornosti. Obilje korisnih vježbi i primjera razbiti će predrasudu o kontrolingu kao sredstvu za kontroliranje.

Za svako društvo u cjelini važno je postojanje i djelovanje javnog sektora, ali i praćenje njegove efikasnosti i efektivnosti na dobrobit svih stakeholdera.  Sva znanja i primjere iz poslovne prakse iz područja kontrolinga u javnom sektoru, austrijski Controller Institut sakupljao je godinama. Ponosni na činjenicu da naši polaznici imaju priliku pohađati licencirani program po kojem se godinama educiraju djelatnici javnog sektora u Austriji i susjednim zemljama.

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.