7 ICCC: Od efikasnosti do konkurentnosti

7 International Controlling Conference in Croatia – 15.11.2019.

7 ICCC: Od efikasnosti do konkurentnosti

Konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider i ove godine organizirali su najveći kontroling event u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom ICV – Međunarodne udruge kontrolera.

Bio je to izniman kontrolerski događaj sa mnoštvom praktičnih primjera ali i najveće okupljanje vlasnika poduzeća, menadžera i kontrolera u Hrvatskoj, ali i cijeloj široj regiji.

Iz sadržaja:

 

Sudionici su imali prilike slušati dva međunarodna stručnjaka iz područja kontrolinga (Controller Akademie i WHU – Otto Beisheim School of Management ) koji  su donijeli najnovije trendove i svjetske top teme. Također gosti su nam bili 2 izvršna direktora (Heineken i Stiebel Eltron) koji su govorili o svojim izazovima upravljanja uz podršku kontrolinga.

Velike zvijezde konferencije su bili prva voditeljica kontrolinga u hrvatskoj bolnici (Klinika Magdalena) i najomiljeniji hrvatski matematičar (Algebra), a prezentacija o interno razvijenom modelu za praćenje efikasnosti malo koga je ostavila ravnodušnim (FTM). Jedan od najboljih hrvatskih trenera za područje MSFI/HSFI donio nam je izbor novina koje nismo mogli propustiti (Deloitte).

Cilj konferencije:

 

Ove godine bavili smo se tradicionalnom, ali nikad aktualnijom temom – efikasnosti.
U doba globalne povezanosti gdje svaki ponuditelj može doseći bilo kojeg kupca i gdje svaki kupac može naći traženu robu u bilo kojem dijelu svijeta, uspijevaju samo oni najefikasniji.
Globalna konkurentnost nije top-tema samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Marže su sve manje, ponuditelja svakim danom sve više, doba „debelih krava“ je prošlost.
Cilj konferencije bio je pokazati primjerima iz zemlje i inozemstva kako dugoročno pronaći ravnotežu između produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti i koliko je u tom procesu važan kontroling.

 

Agenda konferencije:

Mr.sc. Jasmina Očko, Hrvatska, konzultant za kontroling, Kontroling Kognosko
Otvaranje konferencije

Pravi posao managera je definirati strateške ciljeve i put njihova ispunjenja te pronaći dobar balans između produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti. Pravi posao kontrolinga je pratiti sve te tri stvari, dogovoriti holističke mjerne jedinice za uspjeh i sve navedeno jasno i transparentno iskomunicirati sa zaposlenicima.

Saznajte više…

Prof. dr. Utz Schaeffer, Njemačka – Key note – direktor instituta za menadžment, računovodstvo i kontroling, WHU – Otto Beisheim School of Management

Konferenciju otvaramo sjajnom temom „Budućnost kontrolinga“ koja nudi uvid u to kako će izgledati iduće desetljeće kontrolinga. Predviđanja su sjajna: iako će se funkcija izvještavanja kakvog danas znamo djelomično promijeniti, kontroling će se razvijati u novim smjerovima – danas govorimo o neophodnosti razvoja kontrolerske organizacije koja unutar poduzeća ima ključni zadatak tumačenja informacija (data-storytelling) i savjetovanja menadžmenta.

Saznajte više…

Prof. Detlev R. Zilmer, Njemačka – član upravnog odbora ICV-a, partner i trener Controller Akademie

“MOVE koncept” objašnjava kojim putem poduzeće treba ići ako želi organizacijski rast, uvođenje inovacija i efekte od promjena. Da bi se ostvarilo poboljšanje produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti, potrebno je djelovati na više polja, ali samo neki su najvažnija za konačni uspjeh.

MOVE koncept zapravo znači „to move things forward“. Koja je uloga kontrolinga u MOVE konceptu? Kontroler u velikoj mjeri utječe na to kako se doživljavaju izvještaji, kako će menadžment na temelju njih odlučivati, koje će mjere poduzeti i kako će to zaposlenici prihvatiti.  G. Zilmer će nam prezentirati ovaj model na praktičnim primjerima iz njemačkih poduzeća.

Saznajte više…

Dr. Nicholas Matten, Njemačka, izvršni direktor, Stiebel Eltron

Stiebel Eltron – iako velika multinacionalna kompanija, prolazila je iste prepreke efikasnosti i efektivnosti kao i bilo koje drugo poduzeće. Evolucijski razvoj kontrolinga omogućio je da danas znaju točno što trebaju, a što se mora mijenjati. Pogled u budućnost, jasni roling-forecast, posebno predviđanje sezonalnosti, osim brojaka – jasan pogled iza brojaka, predviđanje, tumačenje, i povrh svega brza i jasna reakcija na negativnosti u samom začetku – postali su glavni zadaci kontrolinga.

Saznajte više…

Sebastian Strobl, Austrija, financijski direktor, Heineken Croatia

Austrijanac sa hrvatskom adresom ima zadatak efikasno realizirati strateške ciljeve u poduzeću Heineken Croatia. Globalni FMCG lider natječe se ovdje sa jakom konkurencijom i iskusnim konzumentima, uspješno se bori protiv sezonskih oscilacija i dobro podnosi ovisnosti o (sportskim) manifestacijama.
Jesmo li na pravom putu? naziv je prezentacije kojom će g. Strobl pokazati svoj način upravljanja.

Saznajte više…

Domagoj Vuković, Hrvatska, Direktor u Deloitte

Na svakoj našoj konferenciji barem jedna prezentacija posvećena je Međunarodnim i Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja. I uvijek u kategoriji „hard core“, zbog svoje važnosti, ali i složenosti. Svega je nekoliko stručnjaka u Hrvatskoj koji mogu ovu temu donijeti zanimljivo, intrigantno i plastičnim primjerima prodrijeti u bit. Samo rijetki su oni koji ovom temom slušatelje mogu prikovati za stolac. G. Vuković je zasigurno jedan od njih.

Saznajte više…

Gabrijela Rijić i Ivan Lovrić, BIH, suvlasnica i zamjenica direktora, programer i sistem inženjer, FTM d.o.o.

Poduzeće FTM iz Novog Travnika pravi je primjer kako talent, rad i vizija stvaraju sjajne projekte, a stručni tim i entuzijazam pomažu u ostvarenju izvrsnih rezultata. Poduzeće za proizvodnju vrhunske aluminijske i PVC stolarije, koje najveći dio svojih projekata izvozi u zapadnu Europu, kreiralo je vlastiti „Controlling ERP“ – softversko rješenje koje osigurava siguran put u efikasnost velikih i složenih projekata. Unikatno kontrolersko rješenje omogućuje brzo i jednostavno detektiranje neproduktivnosti i neefikasnosti na dnevnoj bazi.

Saznajte više…

Maša Šams Bival, Hrvatska, kontroler, Klinika Magdalena

Dobitnica nagrade za „Najbolji kontroling projekt u Hrvatskoj u 2016. godini“ postala je prvi hrvatski kontroler u bolnici. I ponovo je sa nama. Prezentacijom „Kontroling kao krvotok poslovanja“ otkloniti će svaku sumnju u mogućnost razvoja kvalitetnog i svrhovitog kontrolinga u bolnici i općenito u zdravstvenom sektoru. Sukladno geslu „zdravlje nema cijenu, ali zdravstvo ima“, gđa Šams će nam pokazati iz prve ruke kako se uz pomoć kontrolinga efikasno i efektivno upravlja ograničenim resursima bolnice na opće zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Saznajte više…


 

Prof. Toni Milun, Hrvatska, profesor matematike i statistike, Algebra

Najomiljeniji profesor matematike u Hrvatskoj priprema poslasticu za kraj – cijeli niz jednostavnih ali i složenih kontrolerskih primjera koji uz pomoć statističkih funkcija u potpunosti mijenjaju standardan način razmišljanja i rutinskog analiziranja. San svakog kontrolera, uz funkcije u Excelu na jedan klik mišem… Ne propustite otkrića nepredvidivih korelacija, regresijske analize kupaca ili predviđanja trendova koje možete raditi i vi – brzo i jednostavno. Ova prezentacija ujedno je i uvodno predstavljanje nove hit-edukacije „Primijenjena statistika u službi kontrolinga“ koju pripremaju g. Milun i Kontroling Kognosko u suradnji.

Saznajte više…

Komu je skup bio namijenjen:   

 

Vlasnicima poduzeća, top-menadžerima, menadžerima prodaje, marketinga, nabave, proizvodnje, kontrolerima svih razina, analitičarima, planerima, menadžerima računovodstva i financija, IT stručnjacima koji rade na poslovnim rješenjima koja su potpora kontrolingu (BI, DW, planiranje).

Prezentacije sa konferencije

Članci sa konferencije

Odjeci konferencije

Jasmina Očko: Nema uspješnog poduzeća i kvalitetnog menadžera bez kontrolinga

Detlev R. Zillmer, ICV: U kontrolingu treba razmišljati od budućnosti prema unatrag

Sebastian Strobl, Heineken Croatia: Jesmo li na pravom putu? Pitajte hladnjak!

Maša Šams Bival (klinika Magdalena): Hrvatska vapi za kontrolingom u zdravstvu

Toni Milun: Budućnost je prepuna brojeva, a neće ih imati tko analizirati

Galerija slika