7 ICCC: Od efikasnosti do konkurentnosti

15 studenoga, 2019
za veb
Konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider i ove godine organizirali su najveći kontroling event u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom ICV – Međunarodne udruge kontrolera.

Bio je to izniman kontrolerski događaj sa mnoštvom praktičnih primjera ali i najveće okupljanje vlasnika poduzeća, menadžera i kontrolera u Hrvatskoj, ali i cijeloj široj regiji.

kontroling kognosko2 7 ICCC 1

Iz sadržaja:

 

Sudionici su imali prilike slušati dva međunarodna stručnjaka iz područja kontrolinga (Controller Akademie i WHU – Otto Beisheim School of Management ) koji  su donijeli najnovije trendove i svjetske top teme. Također gosti su nam bili 2 izvršna direktora (Heineken i Stiebel Eltron) koji su govorili o svojim izazovima upravljanja uz podršku kontrolinga.

Velike zvijezde konferencije su bili prva voditeljica kontrolinga u hrvatskoj bolnici (Klinika Magdalena) i najomiljeniji hrvatski matematičar (Algebra), a prezentacija o interno razvijenom modelu za praćenje efikasnosti malo koga je ostavila ravnodušnim (FTM). Jedan od najboljih hrvatskih trenera za područje MSFI/HSFI donio nam je izbor novina koje nismo mogli propustiti (Deloitte).

Cilj konferencije:

 

Ove godine bavili smo se tradicionalnom, ali nikad aktualnijom temom – efikasnosti.
U doba globalne povezanosti gdje svaki ponuditelj može doseći bilo kojeg kupca i gdje svaki kupac može naći traženu robu u bilo kojem dijelu svijeta, uspijevaju samo oni najefikasniji.
Globalna konkurentnost nije top-tema samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Marže su sve manje, ponuditelja svakim danom sve više, doba „debelih krava“ je prošlost.
Cilj konferencije bio je pokazati primjerima iz zemlje i inozemstva kako dugoročno pronaći ravnotežu između produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti i koliko je u tom procesu važan kontroling.

 

Agenda konferencije:

Capture

Mr.sc. Jasmina Očko, Hrvatska, konzultant za kontroling, Kontroling Kognosko
Otvaranje konferencije

Pravi posao managera je definirati strateške ciljeve i put njihova ispunjenja te pronaći dobar balans između produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti. Pravi posao kontrolinga je pratiti sve te tri stvari, dogovoriti holističke mjerne jedinice za uspjeh i sve navedeno jasno i transparentno iskomunicirati sa zaposlenicima.

 

MAR9804

Prof. dr. Utz Schaeffer, Njemačka – Key note – direktor instituta za menadžment, računovodstvo i kontroling, WHU – Otto Beisheim School of Management

Konferenciju otvaramo sjajnom temom „Budućnost kontrolinga“ koja nudi uvid u to kako će izgledati iduće desetljeće kontrolinga. Predviđanja su sjajna: iako će se funkcija izvještavanja kakvog danas znamo djelomično promijeniti, kontroling će se razvijati u novim smjerovima – danas govorimo o neophodnosti razvoja kontrolerske organizacije koja unutar poduzeća ima ključni zadatak tumačenja informacija (data-storytelling) i savjetovanja menadžmenta.

Saznajte više…

MAR9858

Prof. Detlev R. Zilmer, Njemačka – član upravnog odbora ICV-a, partner i trener Controller Akademie

“MOVE koncept” objašnjava kojim putem poduzeće treba ići ako želi organizacijski rast, uvođenje inovacija i efekte od promjena. Da bi se ostvarilo poboljšanje produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti, potrebno je djelovati na više polja, ali samo neki su najvažnija za konačni uspjeh.

MOVE koncept zapravo znači „to move things forward“. Koja je uloga kontrolinga u MOVE konceptu? Kontroler u velikoj mjeri utječe na to kako se doživljavaju izvještaji, kako će menadžment na temelju njih odlučivati, koje će mjere poduzeti i kako će to zaposlenici prihvatiti.  G. Zilmer će nam prezentirati ovaj model na praktičnim primjerima iz njemačkih poduzeća.

Saznajte više…

MAR9918

Dr. Nicholas Matten, Njemačka, izvršni direktor, Stiebel Eltron

Stiebel Eltron – iako velika multinacionalna kompanija, prolazila je iste prepreke efikasnosti i efektivnosti kao i bilo koje drugo poduzeće. Evolucijski razvoj kontrolinga omogućio je da danas znaju točno što trebaju, a što se mora mijenjati. Pogled u budućnost, jasni roling-forecast, posebno predviđanje sezonalnosti, osim brojaka – jasan pogled iza brojaka, predviđanje, tumačenje, i povrh svega brza i jasna reakcija na negativnosti u samom začetku – postali su glavni zadaci kontrolinga.

Saznajte više…

MAR9933

Sebastian Strobl, Austrija, financijski direktor, Heineken Croatia

Austrijanac sa hrvatskom adresom ima zadatak efikasno realizirati strateške ciljeve u poduzeću Heineken Croatia. Globalni FMCG lider natječe se ovdje sa jakom konkurencijom i iskusnim konzumentima, uspješno se bori protiv sezonskih oscilacija i dobro podnosi ovisnosti o (sportskim) manifestacijama.
Jesmo li na pravom putu? naziv je prezentacije kojom će g. Strobl pokazati svoj način upravljanja.

Saznajte više…

MAR9951

Domagoj Vuković, Hrvatska, Direktor u Deloitte

Na svakoj našoj konferenciji barem jedna prezentacija posvećena je Međunarodnim i Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja. I uvijek u kategoriji „hard core“, zbog svoje važnosti, ali i složenosti. Svega je nekoliko stručnjaka u Hrvatskoj koji mogu ovu temu donijeti zanimljivo, intrigantno i plastičnim primjerima prodrijeti u bit. Samo rijetki su oni koji ovom temom slušatelje mogu prikovati za stolac. G. Vuković je zasigurno jedan od njih.

Saznajte više…

Capture1

Gabrijela Rijić i Ivan Lovrić, BIH, suvlasnica i zamjenica direktora, programer i sistem inženjer, FTM d.o.o.

Poduzeće FTM iz Novog Travnika pravi je primjer kako talent, rad i vizija stvaraju sjajne projekte, a stručni tim i entuzijazam pomažu u ostvarenju izvrsnih rezultata. Poduzeće za proizvodnju vrhunske aluminijske i PVC stolarije, koje najveći dio svojih projekata izvozi u zapadnu Europu, kreiralo je vlastiti „Controlling ERP“ – softversko rješenje koje osigurava siguran put u efikasnost velikih i složenih projekata. Unikatno kontrolersko rješenje omogućuje brzo i jednostavno detektiranje neproduktivnosti i neefikasnosti na dnevnoj bazi.

Saznajte više…

Clipboard01

Maša Šams Bival, Hrvatska, kontroler, Klinika Magdalena

Dobitnica nagrade za „Najbolji kontroling projekt u Hrvatskoj u 2016. godini“ postala je prvi hrvatski kontroler u bolnici. I ponovo je sa nama. Prezentacijom „Kontroling kao krvotok poslovanja“ otkloniti će svaku sumnju u mogućnost razvoja kvalitetnog i svrhovitog kontrolinga u bolnici i općenito u zdravstvenom sektoru. Sukladno geslu „zdravlje nema cijenu, ali zdravstvo ima“, gđa Šams će nam pokazati iz prve ruke kako se uz pomoć kontrolinga efikasno i efektivno upravlja ograničenim resursima bolnice na opće zadovoljstvo pacijenata i zdravstvenih djelatnika.

Saznajte više…


 

MAR0109

Prof. Toni Milun, Hrvatska, profesor matematike i statistike, Algebra

Najomiljeniji profesor matematike u Hrvatskoj priprema poslasticu za kraj – cijeli niz jednostavnih ali i složenih kontrolerskih primjera koji uz pomoć statističkih funkcija u potpunosti mijenjaju standardan način razmišljanja i rutinskog analiziranja. San svakog kontrolera, uz funkcije u Excelu na jedan klik mišem… Ne propustite otkrića nepredvidivih korelacija, regresijske analize kupaca ili predviđanja trendova koje možete raditi i vi – brzo i jednostavno. Ova prezentacija ujedno je i uvodno predstavljanje nove hit-edukacije „Primijenjena statistika u službi kontrolinga“ koju pripremaju g. Milun i Kontroling Kognosko u suradnji.

Saznajte više…

Komu je skup bio namijenjen:   

 

Vlasnicima poduzeća, top-menadžerima, menadžerima prodaje, marketinga, nabave, proizvodnje, kontrolerima svih razina, analitičarima, planerima, menadžerima računovodstva i financija, IT stručnjacima koji rade na poslovnim rješenjima koja su potpora kontrolingu (BI, DW, planiranje).

Odjeci konferencije

lider logo

Jasmina Očko: Nema uspješnog poduzeća i kvalitetnog menadžera bez kontrolinga

lider logo

Detlev R. Zillmer, ICV: U kontrolingu treba razmišljati od budućnosti prema unatrag

lider logo

Sebastian Strobl, Heineken Croatia: Jesmo li na pravom putu? Pitajte hladnjak!

lider logo

Maša Šams Bival (klinika Magdalena): Hrvatska vapi za kontrolingom u zdravstvu

lider logo

Toni Milun: Budućnost je prepuna brojeva, a neće ih imati tko analizirati

Sponzori Kontroling Kognosko

Galerija slika