6 ICCC: Tamo gdje razlika čini razliku

6 International Controlling Conference in Croatia – 15.11.2018.

6 ICCC: Tamo gdje razlika čini razliku

6 International Controlling Conference in Croatia – 15.11.2018.

I ove godine konzultantsko poduzeće Kontroling Kognosko i poslovni tjednik Lider organizirali su najveći kontroling event u Hrvatskoj.6 ICCC –   6. međunarodnu konferenciju o kontrolingu u RH pod pokroviteljstvom ICV-a, međunarodne udruge kontrolera.

Više od 200 sudionika učinilo je ovaj događaj iznimnim.

Reportaža sa 6 ICCC – Međunarodne ICV kontroling konferencije:

ICV je pokrovitelj konferencija o kontrolingu diljem svijeta, stoga nam je izuzetno zadovoljstvo biti dio te priče. Upravo iz tog razloga imali smo zadovoljstvo vidjeti speakere i njihove primjere istodobno kada i ostale zemlje ICV svijeta.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena je svim aspektima različitih mehanizama kontrolinga, pozitivnim promjenama koje kontroling donosi i brojnim mogućnostima različitih pogleda na upravljanje.

Razlikovati dobro od lošeg, ispravno od neispravnog, održivo od neodrživog i na kraju isplativo od neisplativog  svrha je postojanja i sama bit kontrolinga. Otkriti razliku, djelovati različito i biti različit, formula je za uspjeh kontrolinga, i cijelog poduzeća.

Oni koji to uspiju mogu očekivati rezultat koji se razlikuje od prosjeka, od uobičajenog, od ostalih. Kontroling uvelike mjeri može pomoći u kreiranju različitosti cijele kompanije. Ako vidi ono što nitko drugi ne vidi, ako zakorači izvan utabanih staza, ako se usudi razmišljati izvan okvira.

Na 6. međunarodnoj ICV konferenciji o kontrolingu bavili smo se se upravo tom temom.

Prezentacije iz Švicarske, Njemačke, Austrije, BiH i Hrvatske pokazale su nam kako kontroling može biti primjer različitog, boljeg, naprednijeg i time pokretač dobrih promjena u poduzeću.

Agenda konferencije

Jasmina Očko

Otvaranje konferencije

Ne možemo ostvariti napredak radeći na isti način, ne možemo biti bolji od konkurencije bez stalne promjene, ne možemo se razviti ako se ne usudimo biti drugačiji. Cilj 6. međunarodne ICV konferencije o kontrolingu bio je prikazati na brojnim primjerima kako se različitost isplati, kako je potreban samo iskorak iz običnog. Kontroling je gotovo idealno mjesto za to…

Rolf Hichert


If you look for the best person on the planet to design effective management reports, there is only one name that comes to my mind: Rolf Hichert.

Markus Steiner

Integracija planiranja i izvještavanja u vremenima ključnih promjena energetskog sektora – Alpiq AG

Jedna od najsloženijih privrednih grana, energetika, u svjetskim razmjerima prolazi kroz velike strukturne promjene, pa je stoga razumljiv veliki izazov koji se postavlja pred kontroling. Kako uspješno pratiti biznis koji se tako ubrzano mijenja, kako razumjeti specifičnosti koje su odlučujuće za uspjeh, najveći je izazov kontrolinga u energetici. G. Markus Steiner iz Švicarskog Alpiqa donio nam priču upravo o takvom – drugačijem kontrolingu.

Marcel Gnoth

Financijski menadžment AIDA Krstarenja

S preko 2 miliona putnika na 12 brodova, s 10.000 zaposlenih iz više od 40 zemalja i preko 100 milijuna eura investicija, AIDA je jedna od najbrže rastućih i najuspješnijih turističkih kompanija u Njemačkoj. Ovako razvijena infrastruktura svakodnevno crpi bezbrojne resurse, stoga je potreban kontroling “u realnom vremenu”. Za to je zadužen g. Marcel Groth.

Günther Pichler

Sistem gradi uspjeh

Zbog porasta konkurencije kompanije iz cijelog svijeta trudile su se godinama optimizirati svoje proizvodne troškove, No, u istom razdoblju razvile su se brojne nove službe koje su donijele i nove troškove. Iz tog razloga Activity Based Costing već godinama živi u svijetu kontrolinga, koncept se stalno mijenja i poboljšava, a praksa ga brusi i modificira. Njegova primjena danas je šira no ikada.

Semir Sejdinović

Kontroling – stup integracije AS grupacije

AS Grupacija s više od 20 poduzeća odlučila je uvesti kontroling. Prvi korak uvijek čini najveću razliku i odlučujući je za uspjeh cijelog projekta. Mijenja se način razmišljanja, poslovne politike, način upravljanja. Upravo taj prvi iskorak prema drugačijem definirao je sudbinu svih ostalih. Koliko su promjene koje su došle s kontrolingom utjecale na procese, zaposlenike, menadžment i strategiju, ispričao nam je direktor kontrolinga g. Semir Sejdinović.

Biljana Čolić i Tomislav Jagatić

Kontroling je menadžerska aktivnost
Bit promet d.o.o. primjer dobre prakse

“Od ljudi zavisi potencijal kompanije, od odnosa među ljudima njen moral, od organizacije njena veličina, od vizije njen pravac, a od liderstva njen uspjeh” John C. Maxwelle

Tomislav Piasevoli

Kontroling i IT – što kontroleri trebaju znati da im život bude lakši?

Svakim danom kontroleri su sve bliže IT-u, a IT sve bliže kontrolingu.
Kontroling ovisi o znanju i iskustvu kontrolera, o sposobnosti menadžera, te o informatičkoj tehnologiji. IT je najbolje gorivo kontrolinga i okosnica njegova razvoja. Najveći napredak u kontrolingu dogodio se upravo zadnjih 20 godina zahvaljujući nikad bržem razvoju IT. Stoga je razvoj u smjeru vladanja kontrolerskim alatima uvjet bez kojeg se ne može.

Ljiljana Drenški Cvrtila

Postizanje izvrsnosti u menadžmentu – prihvaćanje različitosti

Kvalitetna komunikacija je u svakom poslu važna, no kad je kontroling u pitanju ona je pola uspjeha. Kvalitetne analize, dobri izvještaji i pametni komentari samo su jedan dio kontrolerskog posla. Drugi dio vezan je uz komunikaciju. Kontroler mora donijeti informaciju bez obzira bila ona dobra ili loša. No, najvažnije je da pronađe za to pravi način I pravi trenutak.

Članci sa konferencije

Prezentacije sa konferencije

Galerija slika

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.