1 ICCPS: Kontroling – instrument postizanja ciljeva

1 International Controlling Conference for Public Sector – 18.03.2015.

1 ICCPS: Kontroling – instrument postizanja ciljeva

1 International Controlling Conference for Public Sector – 18.03.2015.

 

Za povećanje učinkovitosti javne uprave i transparentno poslovanje javnih tvrtki nisu dovoljne samo zakonske ili organizacijske promjene. Potreban je i održiv instrument upravljanja ciljevima i uslugama – kontroling.

Upravo to bila je tema konferencije koja se održala 18. ožujka u zagrebačkom hotelu Westinu u organizaciji Kontroling Kognoska, poslovnog tjednika Lider, te uz programsko partnerstvo konzultantske kuće Contrast Management Consulting.

Glavni pokrovitelj konferencije je Ministarstvo financija, a konferenciju je otvorio ministar financija g. Boris Lalovac.

Kako uvesti kontroling u javni sektor i kakva su iskustva članica EU koje se već dvadeset godina koriste tim instrumentom, kao što je Austrija? Hrvatska je pokrenula reformu javne uprave radi jačanja administrativnih kapaciteta, no kvaliteta upravljanja i dalje je loša. Gdje je bit problema? – Nije problem samo u stručnom znanju nego u upravljačkom kadru unutar javne uprave koji bi trebao operacionalizirati političke ciljeve. Za provedbu reformi nužna je i politička volja.

 

Kontroling u javnoj upravi RH

 

Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska je prihvatila i osnovna načela pravne stečevine vezane za slobodno tržišno natjecanje i strategiju„Europa 2020“ koja polazi od modernizirane javne uprave kao javnog servisa za građane, privredu i investitore.
Načela slobodnog tržišnog natjecanja ne zabranjuje državno vlasništvo nad privrednim subjektima ali pretpostavlja i propisuje transparentno poslovanje i financiranje javnih poduzeća.
S jedne strane postoji obaveza Republike Hrvatske da modernizira javnu upravu i to ne samo radi racionalizacije troškova, nego u prvom redu radi povećanja učinkovitosti te da učini poslovanje javnih poduzeća transparentnim i tržišno prihvatljivim kako bi mogla služiti i kao pokretači ekonomskog rasta.
Sa druge pak strane za je očekivati da će EK pojačati svoj monitoring pri ostvarenju ovih ciljeva i obaveza…

 

Prezentacije sa konferencije

Galerija slika

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.