ICV 39. radionica

Tema: Kontroling i human resources
Datum: 07.05.2023.
Tema: KONTROLING I HUMAN RESOURCES Datum: 07.05.2023.
39. radionica ICV (Internationaler Controller Verain) radne skupine Hrvatska održana je u srijedu 05.07.2023. godine u terminu od 09:00 do 16,15 sati. Mjesto održavanja je KONTROLING CENTAR KOGNOSKO – JARUŠČICA 1E, LANIŠTE, ZAGREB. Tema je bila: KONTROLING I HUMAN RESOURCES Ovo je područje – budimo iskreni – prilično zapostavljeno, vjerojatno zato jer poslovni ciljevi najčešće nisu precizno postavljeni, a nagrađivanje prema rezultatima ili ne postoji ili je prepušteno više subjektivnim, a manje objektivnim procjenama menadžmenta. U ovo područje kontroleri se često ne guraju, jer obično postoji „nepisano pravilo“ da se problemi oko efikasnosti I produktivnosti ne stavljaju baš redovito na dnevni red. Upravo zato smo o ovom “vrućem krumpiru” razgovarali sa čak 4 stručnjakinje za ljudske potencijale koje su podijelile svoja vrijedna iskustva sa nama. Zahvaljujemo na velikom doprinosu razvoju svijesti o upravljanju ljudskim potencijalima i dijeljenju svojih znanja sa nama: Gordana Kastrapeli -NLP Master trener, Brain based Leadership trener, Attention shifting coach Sanja Damiani – psiholog, Executive Coach,  HR konzultant,  Headhunter Mihaela Smadilo – Head of Talent and Service Delivery, Leadership Consultant and Coach Nada  Kozina – HR konzultant, savjetnik za radno parvo, selection & recruitment Raspored radionice: Clipboard01 Ukratko o temama kojima smo se bavili:
 1. blok: GORDANA KASTRAPELI – Kontroling kao alat za jačanje psihološke sigurnosti
Korištenje podataka u vođenju liderima omogućuje da premoste tzv. kognitivne pristranosti (Cognitive biases), bez obzira radi li se o nekima koje su zajedničke većini ljudi ili o specifičnim individualnim. Istraživanja nam pokazuju kako je psihološka sigurnost izmnimno važna za uspjeh timova, a vođenje na temelju dobrih informacija tome će uvelike pridonijeti. Pitanje o kojem ćemo govoriti je kako prigrliti kontroling kao alat vođenja. 2. Blok – SANJA DAMIANI – Generalni pregled HR kontrolinga i mjerenje isplativnosti/ ucinka 3. Blok – MIHAELA SMADILO – Organizacije temeljene na timovima su uspješnije, agilnije, prilagodljivije promjenama i održivije.
 • Zašto smo još uvijek fokusirani na mjerenje individualnog radnog učinka?
 • Kako OKR-ovi mogu pomoći transparentnosti, fokusiranosti i motivaciji unutar timova.
 • Pratimo li indikatore “zdravlja” i potencijala organizacije?
 • Prednosti usmjerenja na proizvode, uključujući poboljšanje inovacija, korisničkog iskustva i konkurentske prednosti.
 • Važnost prepoznavanja i integracije “alternativnih” oblika rada poput suradnje s vanjskim stručnjacima, agencijama ili izvođačima radova, kako bi poboljšali fleksibilnost, skalabilnost i raznovrsnost vaše organizacije.
 1. Blok – NADA KOZINA – Kako HR pokazatelji mogu utjecati na efikasnost poslovanja
Danas brzina odlučuje o budućnosti poslovanja više nego ikada, a ako uz nju poduzeće postigne i kvalitetu strateških i operativnih odluka, učinilo je jako puno za svoje komparativne prednosti. Odabirom jednostavnih ključnih pokazatelja uspješnosti može se dobiti brz i kvalitetan uvid u efikasnost i konkurentnost poduzeća. HR tu može pomoći na tri načina:
 • Praćenjem podataka o zaposlenicima (Data Analytics)
 • Praćenjem odnosa ključnih pokazatelja poslovanja i ljudskih resursa
 • Redovitim izvještavanjem o:
  • Kvantitativnim pokazateljima: broju ljudi, stanju budžeta
  • Kvalitativnim pokazateljima
…………………………………………………………………………………………………………………………. Osim za članove ICV-a, radionica je bila otvorena i za sve one koji se žele pridružiti radu ICV radne skupine Hrvatska. Više informacija o samom ICV-u i radnim skupinama možete dobiti na http://www.kognosko.hr/?ICV

Galerija slika