ICV 39. radionica

Tema: KONTROLING I HUMAN RESOURCES Datum: 07.05.2023.

ICV 39. radionica

39. radionica ICV (Internationaler Controller Verain) radne skupine Hrvatska održana je u srijedu 05.07.2023. godine u terminu od 09:00 do 16,15 sati.

Mjesto održavanja je KONTROLING CENTAR KOGNOSKO – JARUŠČICA 1E, LANIŠTE, ZAGREB.

Tema je bila: KONTROLING I HUMAN RESOURCES

Ovo je područje – budimo iskreni – prilično zapostavljeno, vjerojatno zato jer poslovni ciljevi najčešće nisu precizno postavljeni, a nagrađivanje prema rezultatima ili ne postoji ili je prepušteno više subjektivnim, a manje objektivnim procjenama menadžmenta.

U ovo područje kontroleri se često ne guraju, jer obično postoji „nepisano pravilo“ da se problemi oko efikasnosti I produktivnosti ne stavljaju baš redovito na dnevni red.

Upravo zato smo o ovom “vrućem krumpiru” razgovarali sa čak 4 stručnjakinje za ljudske potencijale koje su podijelile svoja vrijedna iskustva sa nama.

Zahvaljujemo na velikom doprinosu razvoju svijesti o upravljanju ljudskim potencijalima i dijeljenju svojih znanja sa nama:

Gordana Kastrapeli -NLP Master trener, Brain based Leadership trener, Attention shifting coach

Sanja Damiani – psiholog, Executive Coach,  HR konzultant,  Headhunter

Mihaela Smadilo – Head of Talent and Service Delivery, Leadership Consultant and Coach

Nada  Kozina – HR konzultant, savjetnik za radno parvo, selection & recruitment

Raspored radionice:


Ukratko o temama kojima smo se bavili:

 1. blok: GORDANA KASTRAPELI – Kontroling kao alat za jačanje psihološke sigurnosti

Korištenje podataka u vođenju liderima omogućuje da premoste tzv. kognitivne pristranosti (Cognitive biases), bez obzira radi li se o nekima koje su zajedničke većini ljudi ili o specifičnim individualnim. Istraživanja nam pokazuju kako je psihološka sigurnost izmnimno važna za uspjeh timova, a vođenje na temelju dobrih informacija tome će uvelike pridonijeti. Pitanje o kojem ćemo govoriti je kako prigrliti kontroling kao alat vođenja.

2. Blok – SANJA DAMIANI – Generalni pregled HR kontrolinga i mjerenje isplativnosti/ ucinka

3. Blok – MIHAELA SMADILO – Organizacije temeljene na timovima su uspješnije, agilnije, prilagodljivije promjenama i održivije.

 • Zašto smo još uvijek fokusirani na mjerenje individualnog radnog učinka?
 • Kako OKR-ovi mogu pomoći transparentnosti, fokusiranosti i motivaciji unutar timova.
 • Pratimo li indikatore “zdravlja” i potencijala organizacije?
 • Prednosti usmjerenja na proizvode, uključujući poboljšanje inovacija, korisničkog iskustva i konkurentske prednosti.
 • Važnost prepoznavanja i integracije “alternativnih” oblika rada poput suradnje s vanjskim stručnjacima, agencijama ili izvođačima radova, kako bi poboljšali fleksibilnost, skalabilnost i raznovrsnost vaše organizacije.
 1. Blok – NADA KOZINA – Kako HR pokazatelji mogu utjecati na efikasnost poslovanja

Danas brzina odlučuje o budućnosti poslovanja više nego ikada, a ako uz nju poduzeće postigne i kvalitetu strateških i operativnih odluka, učinilo je jako puno za svoje komparativne prednosti. Odabirom jednostavnih ključnih pokazatelja uspješnosti može se dobiti brz i kvalitetan uvid u efikasnost i konkurentnost poduzeća. HR tu može pomoći na tri načina:

 • Praćenjem podataka o zaposlenicima (Data Analytics)
 • Praćenjem odnosa ključnih pokazatelja poslovanja i ljudskih resursa
 • Redovitim izvještavanjem o:
  • Kvantitativnim pokazateljima: broju ljudi, stanju budžeta
  • Kvalitativnim pokazateljima

………………………………………………………………………………………………………………………….

Osim za članove ICV-a, radionica je bila otvorena i za sve one koji se žele pridružiti radu ICV radne skupine Hrvatska.

Više informacija o samom ICV-u i radnim skupinama možete dobiti na http://www.kognosko.hr/?ICV

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.