O nama

Skoro 20 godina entuzijastično smo posvećeni sakupljanju i dijeljenju znanja i vještina vezanih uz kontroling i menadžment.

O nama

Djelujući sistemski i sveobuhvatno, kontinuirano radimo na povećanju svijesti o značaju i vrijednosti kontrolinga kao temelja za digitalizaciju i digitalnu transformaciju, kako u privatnom, tako i javnom sektoru.

Cjelovitost, dosljednost, specijalizacija i fokus najvažniji su za našu vjerodostojnost.

Naš je poslovni model usmjeren ka individualnom pristupu svakom poduzeću ili organizaciji, te upravljanju u kontekstu njihovih unikatnih tržišnih odluka i jedinstvenih potencijala, što u konačnici određuje potencijal naše dugovječnosti…

Početak naše velike kontrolorske priče datira još iz davne 2005. godine kada je obrt Kognosko krenuo sa prvim in-house  i otvorenim treninzima u području iz kontrolinga.

Upravo ti prvi, više nego uspješni treninzi – kreirani na vlastitom kontrolerskom iskustvu – bili su začetak cijelog spektra edukacija koje smo razvili u idućim godinama i koje danas pomažu poduzećima i organizacijama da bolje razumiju i žive kontroling.

Idejni osnivač konzultantske tvrtke je Jasmina Očko koja je nakon 12 godina rada kao kontroler te kasnije i voditelj kontrolinga u velikom stranom poduzeću, odlučila krenuti vlastitim poduzetničkim vodama.

Tih godina nastajali su i prvi članci koji su pratili događaje u realnom životu autorice i direktno iz prakse postajali materijal za učenje svih koji su već tih dana zanimali za kontroling. S obzirom da tada još ni Amazon i ni Google nisu donosili značajnije kontrolerske materijale, to je bio gotovo jedini način da svježa iskustva iz prakse u Hrvatskoj budu dijeljena, da se znanje širi i raste.

Kognosko obrt dobio je 2013. godine i sestrinsko poduzeće Kontroling Kognosko d.o.o. Od samih početaka, poslovanje je usmjereno na edukacije iz područja kontrolinga, te implementaciju kontrolinga u poduzeća u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Misija poduzeća Kontroling Kognosko d.o.o. od prvoga dana je sakupljanje je kontrolerskih znanja i najbolje prakse u Europi i Americi te njihova implementacija u poduzeća u regiji sa konačnim ciljem trajne involviranosti kontrolinga u sve sfere gospodarstva – kako u privatni tako i u javni sektor.

Poduzeće je specijalizirano je za uvođenje sustava kontrolinga u poduzeća i organizacije, za edukacije iz kontrolinga kako za kontrolere tako i za menadžere te izdavanje stručne literature iz područja kontrolinga.

Naša misija


Biti ključna podrška poduzećima i organizacijama u transformaciji načina na koji rade, planiraju, analiziraju i donose odluke, postavljajući temelje za održiv rast i inovacije.
U fokusu nam je digitalna transformacija uz podršku kontrolinga koja vodi prema donošenju odluka na temelju informacija (data-based decision making).

Naša vizija


Želimo da odlučivanje u svim poduzećima i organizacijama bude temeljeno na agilnom i fleksibilnom, ali istodobno uređenom sustavu, potpomognuto modernim IT alatima za planiranje i izvještavanje, a da kontroleri budu najbolji poslovni partneri koje moderni menadžeri mogu dobiti.

Upoznajte nas kroz brojeve – Ovo su naša postignuća

1995 – 2005.
10
GODINA RADA U KONTROLINGU VELIKOG PODUZEĆA I USAVRŠAVANJA U INOZEMSTVU
2005.
GODINA OSNIVANJA KOGNOSKA
20
GODINA ISKUSTVA U SAVJETOVANJU IZ PODRUČJA KONTROLINGA
POSTIGNUTO
6
DIPLOMA I CERTIFIKATA NAJBOLJIH SVJETSKIH ŠKOLA I UDRUŽENJA KONTROLINGA
VIŠE OD
40
PROJEKATA IMPLEMENTACIJE KONTROLING FUNKCIJE
.
5
ICV MEĐUNARODNIH KONTROLING PROJEKATA
VIŠE OD
800
EKSKLUZIVNIH OTVORENIH I INHOUSE TRENINGA (1 – 2 DANA)
VIŠE OD
80
VIŠEMJESEČNIH EDUKACIJA (70 – 100 SATI)
VIŠE OD
600
POLAZNIKA OSTVARILO CERTIFIKAT ILI DIPLOMU CONTROLLER AKADEMIE
VIŠE OD
100
POLAZNIKA OSTVARILO IGC CERTIFIKAT KONTROLING ŠKOLE KOGNOSKO
VIŠE OD
100
CERTIFICIRANIH KONTROLERA U JAVNOM SEKTORU PO LICENCI CONTROLLER INSTITUTA IZ BEČA
OBJAVLJENO
6
KNJIGA S PRIJEVODOM NA HRVATSKI IZ PODRUČJA KONTROLINGA
15
GODINA ICV-A U HRVATSKOJ – NAJVEĆA MEĐUNARODNA UDRUGA KONTROLERA I KONTROLING KOGNOSKO U SURADNJI
VIŠE OD
40
ODRAĐENIH ICV RADIONICA S DOMAĆIM I STRANIM GOSTIMA
VIŠE OD
100
HRVATSKIH ČLANOVA AKTIVNO SUDJELUJE U RADU ICV-A
VIŠE OD
15
MEĐUNARODNIH KONFERENCIJA ZA PRIVATNI I JAVNI SEKTOR
VIŠE OD
3000
SUDIONIKA KONTROLING KOGNOSKO KONFERENCIJA
VIŠE OD
25
GODINA SUDJELOVANJA NA NAJVEĆIM SVJETSKIM DOGAĐANJIMA I EDUKACIJAMA IZ KONTROLINGA

Naši certifikati:

U Zagrebu je 2013. godine Kontroling Kognosko otvorio prvi Kontroling centar u Hrvatskoj – inkubator za razvoj najboljih hrvatskih kontrolera i menadžera. Ovaj centar ujedno je i sjedište hrvatskog ogranka ICV-a – Internationaler Controller Verain – Međunarodne udruge kontrolera.

 

Iste godine Kontroling Kognosko postaje partner, a Jasmina Očko licencirani trener CONTROLLER AKADEMIE – MUNICHEN za izvođenje 100 nastavnih sati programa koji omogučuju polaznicima stjecanje CERTIFIKATA CONTROLLER AKADEMIE, te partner CONTROLLER INSTITUTE – VIENNA za izvođenje 100 sati programa za stjecanje titule CERTIFICIRANI KONTROLER U JAVNOM SEKTORU.

Kontroling Kognosko je 2013. godine pokrenuo i ICCC International Controlling Conference in Croatia – Međunarodnu konferenciju o kontrolingu, jednu u nizu ICV međunarodnih konferencija koje se održavaju diljem Europe. Zadaća Kontroling Kognoska je svake godine dovoditi renomirane stručnjake iz cijelog svijeta kako bi se najbolja svjetska kontrolerska praksa što prije implementirala u život regionalnih poduzeća.

Uvođenje kontrolinga zahtijeva određene preduvjete, multidisciplinarna znanja i konkretan plan razvoja. Za kvalitetan razvoj kontrolinga potreban je educirani kontroler, moderno razvijeno računovodstvo i adekvatna IT podrška za potporu kontrolingu. Često su ti zadaci vrlo složeni pa je više nego dobro došla stručna pomoć. Iz tog razloga, mnogo je efikasnije, a u konačnici i ekonomičnije zatražiti konzultantsku pomoć.

Korist od kvalitetno postavljenog kontrolinga UVIJEK je daleko veća od ulaganja!

Suvremena poslovna praksa u razvijenim zemljama Europe (posebno Njemačke, Švicarske, Austrije) kontrolingu daje vrlo značajnu ulogu, a kontrolera postavlja na poziciju poslovnog partnera menadžmentu. Moderni kontroling neizostavna je karika svakog poduzeća koje želi rasti, razvijati se i dugoročno opstati. Iz tog razloga, želimo vam puno uspjeha u izgradnji vašeg kontrolinga!

Naši partneri:

Controller Akademie

Kontroling Kognosko je partner Controller Akademie (Njemačka, Munich), jedne od najboljih svjetskih škola kontrolinga, te izvodi edukacije prema njihovom licenciranom programu.

Controller Institut

Partner je i Controller Instituta (Austrija, Vienna) po čijem je programu i licenci razvio edukaciju za certificiranje kontrolera u javnoj upravi – jedinstvenu takve vrste u regiji.

International Group of Controlling

Kontroling Kognosko je također član IGC-u (International Group of Controlling – Švicarska, St.Gallen) krovnog tijela za kontroling koji na globalnoj razini kreira standarde kontrolerske prakse i edukacija iz kontrolinga.

International Controller Verain

Kontroling Kognosko je sjedište ogranka ICV-a (International Controller Verain – Njemačka, Munchen) za Hrvatsku od 2010. godine. 

International Business Communication Standards

Kontroling Kognosko je član udruženja IBCS (International Business Communication Standards – Švicarska, Kreuzlingen).

Zebra BI &Power BI – zebra.bi

Partner konzultantskog poduzeća Zebra.bi (Slovenija, Ljubljana).