Kontroling Kognosko na 40. Kontroling Kongresu u Munchenu

Kontroling Kognosko na 40. Kontroling Kongresu u Munchenu

I ove godine je gotovo 600 sudionika prisustvovalo najvećem kontrolerskom događaju na svijetu – ICV kongresu u Munchenu koji ove godine slavi 40. godina. Glavna tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Industrija 4,0 – kontroling 4,0“. Po nazivu se vidi da je najveći naglasak bio na ulozi kontrolinga u 4. industrijskoj revoluciji koja je već započela.

Europska dugoročna vizija razvoja proizvodnje – Industrija 4.0 – temelji se na brzom združivanju online svijeta i industrijske proizvodnje. Unatoč recesiji i usporavanju gospodarstva Europske unije, vodeće države EU, koje predvodi Njemačka, prepoznale su veliku šansu za jačanje globalne konkurentnosti daljnjim razvojem proizvodnih potencijala za 21. stoljeće.

Tako je prije gotovo dvije godine stvorena dugoročna vizija razvoja proizvodnje pod nazivom Industrija 4.0, a na temelju koncepta pametnih tvornica koje se koriste informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za digitalizaciju poslovnih procesa kako bi kreirale velike prednosti poput poboljšane kvalitete, nižih troškova i povećane učinkovitosti proizvodnje.
Nakon parnog stroja u 1. industrijskoj revoluciji, pokretne trake u drugoj, te razvoja elektronike i interneta u trećoj, četvrtu generaciju industrije određuje umrežavanje pametnih digitalnih uređaja. Radi se o digitalnom povezivanju proizvoda, strojeva, alata, ljudi… Cilj industrije 4.0 pametne su tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju klijente i poslovne partnere u jedinstvenom procesu.

U tom kontekstu o novoj ulozi kontrolera potrebno je također razgovarati. Kontroling sadašnjosti karakterizira prilagodljivost, mjerenje učinkovitosti korištenja resursa i te mjerenje zadovoljstva klijenata i poslovnih partnera. Cijeli dvodnevni kongres bio je posvećen upravo ovoj temi.
Slušajući izlaganja na konferenciji nismo mogli a da se ne zapitamo – nije li je krajnje vrijeme da se mi u Hrvatskoj posvetimo dubljem restrukturiranju naše industrije i kontrolinga kako bismo pravodobno sustigli europsku viziju Industrije 4.0? Kod nas je još uvijek jako malo onih proizvođača koji se aktivno bave združivanjem online svijeta i industrijske proizvodnje, te zamjenama postojećih sustava treće industrijske revolucije s kibernetičkim mehaničkim sustavima koji obilježavaju Industriju 4.0.

Bez obzira na to u kojem se smjeru razvijala hrvatska industrija, sigurno je da će vrlo brzo doći vrijeme kada će se proizvodi stvoreni zastarjelom tehnologijom prestati tražiti na tržištu zbog nedovoljne kvalitete, visokih troškova ili neučinkovitosti proizvodnje.
Bilo je svakako vrlo poučno i zanimljivo pratiti prezentacije onih najrazvijenijih, učiti iz njihovih novih poslovnih modela i razumjeti kako se uloga kontrolinga u svjetskim razmjerima gotovo svakodnevno mijenja.

Za nas posebno zanimljiva bila su predavanja o novim trendovima u kontrolingu, kompetencijama modernog kontrolera, te svakako novosti iz područja IBCS – Međunarodnih standarda poslovnih komunikacija.