Kognosko i DUUDI za članove Uprave i Nadzornih odbora državnih poduzeća

Kognosko i DUUDI za članove Uprave i Nadzornih odbora državnih poduzeća

U periodu 05. – 07.05.2015. godine u suradnji sa Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Kontroling Kognosko d.o.o. organizirao je trodnevnu edukaciju iz kontrolinga za članove Uprave i Nadzornih odbora trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Preko 60 sudionika tri dana bavilo se kontrolingom i upravljanjem na bazi kontrolinga.

S obzirom da je kontroling svakim danom sve aktualnija tema, a potreba za savjetovanjem u području kontrolinga te razvojem sofisticiranih znanja i vještina članova Nadzornih odbora i Uprave svakim danom je sve izraženija, na inicijativu DUUDI-ja ova edukacija u potpunosti je postigla je svoj najvažniji cilj – podizanje specifičnih znanja i kompetencija usmjerenih na najvažnije procese poslovanja koji se kroz kontroling mjere i valoriziraju.
Fokus je bio na “velikoj slici” na koju se članovi Nadzornih odbora i menadžeri trebaju usmjeriti.

Analizirali smo koji su ključni pokazatelji, što NO i Uprava trebaju tražiti o kontrolinga, pratiti te analizirati, a sve s ciljem da sukladno njihovim nadležnostima, obvezama i odgovornostima budu u mogućnosti što kvalitetnije obaviti posao sukladno svim pozitivnim zakonskim propisima RH. Edukacija je bila kreirana posebno za predsjednike i članove Nadzornih odbora te Upravu, ali isto tako vrlo korisna za niži menadžment, kontrolere, voditelje financija i računovodstva, specijaliste za plan i analizu. U području kontrolnga najbolji efekt postiže se ukoliko se poduzeće na promjene odluči na vrijeme, dok je zdravo, a poslovanje stabilno.

No, u našem okruženju u toj fazi se uglavnom nije razmišljalo o kontrolingu, već upravo suprotno – pomoć od kontrolinga se tražila u kriznim situacijama, kada su već duže vrijeme trendovi bili negativni, a poslovanje u problemima. U tom slučaju može se samo gasiti požar i spašavati što se spasiti da. Posljednjih godina, na žalost, to je bio čest slučaj, što je posljedica dugogodišnje krize, ali i načina upravljanja koje tradicionalno nije sklono dubokim promjenama u načinu razmišljanja – a to je ono bez čega nema kontrolinga. No, to se svakim danom ubrzano mijenja, a Uprave su – poučene lošim iskustvima iz prošlosti – danas više no ikad sklone preventivnom djelovanju.

Hrvatsko gospodarstvo bez dvojbe u velikim je problemima, a istovremeno iz dana u dan razvijaju se novi trendovi u upravljanju, mijenjaju se poslovni modeli, a nova znanja koriste se globalno. Stoga je sigurno da će razvoj kontrolinga u Hrvatskoj idućih godina biti strelovit.

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.