Kognosko i DUUDI za članove Uprave i Nadzornih odbora državnih poduzeća

Kognosko i DUUDI za članove Uprave i Nadzornih odbora državnih poduzeća

U periodu 05. – 07.05.2015. godine u suradnji sa Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Kontroling Kognosko d.o.o. organizirao je trodnevnu edukaciju iz kontrolinga za članove Uprave i Nadzornih odbora trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Preko 60 sudionika tri dana bavilo se kontrolingom i upravljanjem na bazi kontrolinga.

S obzirom da je kontroling svakim danom sve aktualnija tema, a potreba za savjetovanjem u području kontrolinga te razvojem sofisticiranih znanja i vještina članova Nadzornih odbora i Uprave svakim danom je sve izraženija, na inicijativu DUUDI-ja ova edukacija u potpunosti je postigla je svoj najvažniji cilj – podizanje specifičnih znanja i kompetencija usmjerenih na najvažnije procese poslovanja koji se kroz kontroling mjere i valoriziraju.
Fokus je bio na “velikoj slici” na koju se članovi Nadzornih odbora i menadžeri trebaju usmjeriti.

Analizirali smo koji su ključni pokazatelji, što NO i Uprava trebaju tražiti o kontrolinga, pratiti te analizirati, a sve s ciljem da sukladno njihovim nadležnostima, obvezama i odgovornostima budu u mogućnosti što kvalitetnije obaviti posao sukladno svim pozitivnim zakonskim propisima RH. Edukacija je bila kreirana posebno za predsjednike i članove Nadzornih odbora te Upravu, ali isto tako vrlo korisna za niži menadžment, kontrolere, voditelje financija i računovodstva, specijaliste za plan i analizu. U području kontrolnga najbolji efekt postiže se ukoliko se poduzeće na promjene odluči na vrijeme, dok je zdravo, a poslovanje stabilno.

No, u našem okruženju u toj fazi se uglavnom nije razmišljalo o kontrolingu, već upravo suprotno – pomoć od kontrolinga se tražila u kriznim situacijama, kada su već duže vrijeme trendovi bili negativni, a poslovanje u problemima. U tom slučaju može se samo gasiti požar i spašavati što se spasiti da. Posljednjih godina, na žalost, to je bio čest slučaj, što je posljedica dugogodišnje krize, ali i načina upravljanja koje tradicionalno nije sklono dubokim promjenama u načinu razmišljanja – a to je ono bez čega nema kontrolinga. No, to se svakim danom ubrzano mijenja, a Uprave su – poučene lošim iskustvima iz prošlosti – danas više no ikad sklone preventivnom djelovanju.

Hrvatsko gospodarstvo bez dvojbe u velikim je problemima, a istovremeno iz dana u dan razvijaju se novi trendovi u upravljanju, mijenjaju se poslovni modeli, a nova znanja koriste se globalno. Stoga je sigurno da će razvoj kontrolinga u Hrvatskoj idućih godina biti strelovit.