ICV u Hrvatskoj – u 10 godina na 30 radionica preko 700 sudionika – blog by Jasmina Očko

Misija: trajna involviranosti kontrolinga u hrvatsko gospodarstvo Kontroling je svakim danom sve traženiji, sposobniji, korisniji. Kontrolerska struka razvija se pod utjecajem informatičke tehnologije, napredak je strelovit, promjene se primjećuju gotovo na dnevnoj razini. Hrvatskoj  treba vojska kvalitetnih, educiranih kontrolera koji prate novíne i rastu pod utjecajem svjetskih trendova. Kontrolerski su alati u hrvatskim poduzećima nužni […]

Misija: trajna involviranosti kontrolinga u hrvatsko gospodarstvo

Kontroling je svakim danom sve traženiji, sposobniji, korisniji. Kontrolerska struka razvija se pod utjecajem informatičke tehnologije, napredak je strelovit, promjene se primjećuju gotovo na dnevnoj razini. Hrvatskoj  treba vojska kvalitetnih, educiranih kontrolera koji prate novíne i rastu pod utjecajem svjetskih trendova. Kontrolerski su alati u hrvatskim poduzećima nužni kako bi pronašli načine da iz postojećih resursa izvučemo maksimum, da pronađemo mrtvi kapital, detektiramo nerentabilne segmente poslovanja. Put nije jednostavan, ali je dugoročno gledano  – apsolutno jedni moguć i ispravan.

Edukacija kontrolera – kako početnika, tako i eksperata, trajna je zadaća, a svaka podrška u tom smjeru više je nego dobrodošla. Jedan od načina prijenosa svjetskih kontrolerskih znanja i najbolje prakse svakako je preko ICV – Internationaler Controller Verain – Međunarodne udruge kontrolera koja na svjetskoj razini okuplja više od 7000 kontrolera i menadžera Europe, ali i svijeta.

Ova udruga već više od 40 godina djeluje globalno preko mreže volontera koji organiziraju skupove i radionice kako bi povezivanjem kontrolera i menadžera omogućili brz i efikasan prijenos najboljih iskustava iz prakse. Hrvatski kontroling tako postaje sastavni dio europske kontrolerske scene, sa fokusom na dijeljenje znanja. Konačni cilj je razviti homogenu skupinu kvalitetnih i educiranih kontrolera sposobnih riješiti bilo koji kontrolerski zadatak ili problem, a posljedično stvoriti inkubator najboljih kontroling stručnjaka u Hrvatskoj.

U ICV-u stvaramo trendove i dijelimo spoznaje. Ova najveća međunarodna udruga kontrolera otvorena je za sve one koji žive kontroling – za kontrolere, konzultante za kontroling, profesore, menadžere, CEO i CFO, poduzetnike. Okuplja ljude koji zajedno pripadaju jer ih zanima kontroling. Teorija i praksa, razmišljanje i izvedba. Snaga ICV-a leži u razmjeni ideja, brainstormingu, razgovoru, unapređenju, kreiranju novih trendova…

Cilj ICV-a je stalni razvoj kontrolinga. Kao neprofitna udruga ne slijedi komercijalnu svrhu, a fokus je na razvoju vlastitih kompetencija njenih članova i kontrolinga općenito.

Tijekom svih tih godina nismo nikad imali problema sa odabirom tema ili dobrovoljaca iz WG ili izvan nje koji su bili voljni pripremiti materijale, prezentacije ili zadatke za cjelodnevnu radionicu.

Termine dogovaramo krajem godine za iduću godinu, a na svakoj radionici biramo temu kojom se želimo baviti na slijedećoj. Prije nekoliko mjeseci proveli smo upitnik među svim članovima kako bi saznali što im se čini najkorisnije I koji oblik rada najviše vole. Prema rezultatima ankete najviše volimo gostovanja stranih I domaćih predavača iz kontrolinga ili srodnih područja. Najdraži gosti koji su nas počastili svojim dolaskom bili su Dietmar Pascher,  Herwig Friedag I Andrej Lapajne kojima se I ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujemo. Imali smo sreće da su za nas održali cjelodnevno predavanje iz područja transfernih cijena ili IFRS-a – kolege revizori iz TPA Audit i Mazars Cinotti. Također, zahvaljujući doprinosu naših ICV članova, vidjeli smo case-study iz preko 30 hrvatskih I stranih srednjih I velikih poduzeća.

Svaka naša radionica je cjelodnevni event na kojem vrlo disciplinirano radimo, rješavamo problemske zadatke, vodimo debate. No, ponekad se želimo i opustiti. Tada biramo teme vezane uz soft-skils, a koje nam također odlično pomažu u svakodnevnom kontrolerskom životu. Posebno su nam interesantne bile dvije radionice koje su za nas organizirali kolege psiholozi – radionice „Do not kill the messenger“  i „Kako organizacijska kultura može pojesti za doručak odjel kontrolinga“ ostavile su duboki trag u našoj memoriji, a svi smo zajedno zaključili kako se u želji da ovladamo sa hard-skils svi premalo bavimo sa soft-skils. Bilo je to pravo prosvjećenje za sve prisutne.

No, kad smo već kod hard skils – obično kažemo „što se mora nije teško“, pa su tako teme kao „Transferne cijene“ ili „IFRS“ jedne od najposjećenijih.

Najvažniji benefit dugogodišnjeg djelovanja ove grupe je u dobrom networkingu I mogućnosti da se hrvatski kontroleri znaju, viđaju, rade zajedno I druže najmanje 3 do 4 puta godišnje. Iz tog druženja dogodila su se mnoga zaposlenja, prelasci iz jednog poduzeća u drugo, preporuke vezane uz ERP I BI sustave, a ponajviše imali smo prilike vidjeti zaista mnogobrojne primjere najbolje prakse koja je proizašla iz svakodnevnog rada samih kontrolera.

Teme naših prvih 30 ICV radionica:

 1. Planiranje – nužnost ili noćna mora
 2. OPR – One page report
 3. Strukturiranje troškova u kontrolingu
 4. Management by Objectives
 5. Ocjena isplativosti investicijskih projekata
 6. Uvođenje i razvoj kontroling funkcije u poduzećima
 7. Mjerenje produktivnosti djelatnika profitnih i troškovnih centara
 8. Kalkulacija cijene koštanja i formiranje prodajne cijene
 9. Projektni kontroling
 10. Planiranje – moderni pristup
 11. Upravljanje zalihama
 12. Balanced scorecard is management, not measurement by Herwig Friedag
 13. Upravljanje rizicima i inovacije u upravljanju troškovima
 14. Psihologija u kontrolingu – Don’t kill the messenger
 15. Zebra BI by Andrej Lapajne – najpoželjniji kontrolerski alat
 16. Mjerenje efikasnosti procesa službi podrške poslovanju
 17. Kontroleri za kontrolere – najbolji savjeti i provjerena rješenja
 18. Kontroleri za kontrolere – pomoć iz prve ruke
 19. Power BI – započinje li nova era kontrolinga
 20. Prezentacija nagrađenog kontroling projekta i proslava jubilarne 20-te ICV radionice
 21. Kako kultura organizacije može „pojesti za doručak“ odjel kontrolinga
 22. Kozmetika u financijskim izvještajima
 23. Transferne cijene
 24. MSFI za kontrolere I menadžere
 25. Bi alati za podršku kontrolingu
 26. Porezi i konsolidacija – sve što kontroleri moraju znati
 27. Activity Based Costing kao alat za mjerenje produktivnosti.
 28. Kontroling usluga
 29. Porezni kontroling
 30. Liquidity Planning and Cash Simulation by Dietmar Pascher