Godišnja skupština IGC-a

Godišnja skupština IGC-a

Početkom svibnja, točnije 8-9.05.2015. održana je redovna skupština članova IGC – International group of controlling. IGC okuplja stručnjake na području kontrolinga – uglavnom sveučilišne profesore, konzultante, menadžere vodećih svjetskih kompanija – u organizaciju koja ima za cilj biti glas kontrolinga u svijetu. Članovi IGC-a utvrđuju i razvijaju standarde kontrolerskih aktivnosti, te standarde kvalitete kontrolerskog obrazovanja. Kontroling Kognosko d.o.o. aktivan je član ove krovne organizacije.

Kao i svake godine prisustvovali smo na skupštini koja je većim djelom iskorištena za zajednički rad na unapređenju i razvoju standarda kontrolerske dokrine. Među brojnim izlaganjima članova IGC-a, najviše pažnje privuklo je vrlo intrigantno izlaganje g. Petera Horvatha – “German Controlling vs. American Management Control – Controlling in Hungary” ( Horvath IGC General Assembly )
Rasprava o ovoj temi koja se razvila bila je još jedna u nizu tijekom posljednjih nekoliko godina. Harmonizacija njemačkog i američkog puta još uvijek je nedovršena, ali svakako izuzetno važna tema. O njoj je izlagao i g. Raef Lawson na našoj 2.ICCC koja se održala 05.11.2014. u Zagrebu.

IGC je, među ostalim, već 1996. objavio jedinstvenu misiju kontrolera na globalnom nivou:

KONTROLERI OBLIKUJU I PRATE MENADŽERSKI PROCES ODREĐIVANJA CILJEVA, PLANIRANJA I UPRAVLJANJA TE SU TIME SUODGOVORNI ZA POSTIZANJE POSTAVLJENIH CILJEVA.

Premda je ta misao vodilja prvotno namijenjena profitnim organizacijama, ona, prema našem mišljenju, vrijedi i za tijela javne uprave i neprofitne organizacije (NPO). Kontroleri oblikuju i prate menadžerski proces određivanja ciljeva, planiranja i upravljanja te su time suodgovorni za postizanje ciljeva. To znači:

– kontroleri se brinu za transparentnost strategije, rezultata, financija i procesa te time pridonose većoj ekonomičnosti;
– kontroleri koordiniraju pojedinačne ciljeve i pojedinačne planove te organiziraju sustav izvještavanja koji je usmjeren na budućnost;
– kontroleri moderiraju proces određivanja ciljeva, planiranja i upravljanja tako da svaki nositelj odluka može djelovati s usmjerenjem na ciljeve
– kontroleri pružaju u tu svrhu potrebnu uslugu stavljanja na raspolaganje ekonomsko-gospodarskih podataka i informacija;
– kontroleri oblikuju i održavaju sustave kontrolinga“

Prijavite se na newsletter

* indicates required
Kontroling Kognosko d.o.o. koristiti će podatke koje unesete u ovaj obrazac kako bi s Vama ostao u kontaktu te radi dostavljanja informacija o našem poslovanju i marketinških poruka. Ukoliko želite dalje primati naše obavijesti putem e-maila molimo Vas da označite donju e-mail dostavu informacija.
Naravno, u svakom trenutku možete povući privolu klikom na poveznicu za odjavu dostupnu u svakoj e-mail poruci koju pošaljemo ili slanjem zahtjeva na renato.ocko@kognosko.hr. S Vašim ćemo osobnim podacima postupati pažljivo. Za više informacija o načinu rukovanja Vašim podacima molimo posjetite našu web-stranicu. Klikom na gumb ispod dajete privolu za obradu vaših osobnih podataka na način sukladan ovim uvjetima.
We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.